Het Plafond; ruimte voor kunsten en cultuur in het woonhuis van Willem Besselink en Guus Vreeburg
Gedempte Zalmhaven 761, 3011 BT Rotterdam / NL


Jaron Korvinus. 'Slow Down'
7 juni - 13 juli 2008
    Finissage: zaterdag 5 juli 2008, vanaf 21 uur
   Welkom!

klik hier voor foto's van de installatie

klik hier voor foto's van de opbouw van de installatie

klik hier voor foto's van de finissage

klik hier voor foto's van de passanten

 

2008Korvinus_SLOW DOWN_590.jpg

 

Jaron Korvinus bij Het Plafond: ‘Slow Down’

Licht en schaduw spelen de hoofdrol in 'Slow Down’, de 3D installatie die de jonge kunstenaar Jaron Korvinus (1983) speciaal ontwierp voor Het Plafond. ‘Slow Down’ richt zich in het bijzonder op de vaak haastige passanten op het trottoir van de Gedempte Zalmhaven. Als je de moeite neemt even stil te staan voor de grote winkelruit van Het Plafond zie je recht vóór je, én boven je op het plafond van de ruimte, twee rustgevende motto’s. Dat alles is te zien tot en met 13 juli 2008.

 

2007Korvinus_lichttekening 'Slak'_590.jpg

 

Jaron Korvinus

Jaron Korvinus is in januari 2008 afgestudeerd aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam, in de studierichting Illustratie. Daarin staat het ontwerpen van ‘aansprekende beelden’ centraal. ‘Illustraties’ zijn allang niet meer enkel getekende plaatjes bij teksten in kranten of tijdschriften. Werk van Rotterdamse illustratoren kom je overal tegen, in allerlei verschijningsvormen: beeld op T-shirts, stickers en skateboards, in boeken en magazines, ook voor minigames, flyers en strips, en TV-programma’s. Rotterdamse illustratoren werken soms in opdracht, soms ook op eigen initiatief – dan wordt hun werk haast autonoom. Vaak ook doorbreken zij de grenzen van hun eigen discipline. Zo ook Jaron Korvinus.

Vanuit zijn opleiding als illustrator is Korvinus zich steeds meer gaan richten op grafische ontwerpen. Dat is uiteindelijk een belangrijk onderdeel geworden van zijn afstudeerprojecten. Binnen zijn grafisch werk staat experimentele typografie centraal. Sinds kort heeft hij, samen met een grafisch ontwerper, een eigen bureau in Rotterdam: StudioSpaß. Dat is een bureau voor visuele communicatie dat zich met name richt op branding & identity, zowel in print, nieuwe media en audiovisuele uitingen.

 

2007Korvinus_Lichttekeningen_590.jpg

 

Jaron Korvinus en licht

Daarnaast is Jaron Korvinus ook al jaren bezig met meer autonoom werk. Hij is gefascineerd door het thema ‘kunstlicht’. Dit zo immateriële ‘materiaal’ krijgt in Korvinus’ projecten haast tastbaar vorm. Hij verwierf faam – ook internationaal! – met lichttekeningen in de openbare ruimte, animatiefilms waarin kunstlicht haast tot leven komt, zelfontwikkelde ‘lichtzeefdruk installaties’ en projectie-projecten die meestal speciaal voor een bepaalde locatie vervaardigd zijn. Voor zijn eindexamen ontwikkelde Korvinus opzet en lay out van een boek over andere kunstenaars wereldwijd die net als hij met ‘licht’ bezig zijn. Dat boek verschijnt binnenkort.

Bij Korvinus’ projecten met licht speelt fotografie een belangrijke rol: dat is immers letterlijk ‘schrijven met licht’. De laatste tijd manifesteert hij zich dan ook steeds nadrukkelijker als fotograaf. Onlangs verzorgde hij een workshop ‘Light writing’ bij Foam_Lab in Amsterdam. Dat is is een groep aanstormende toptalenten binnen de culturele sector. Als het kleine broertje van Foam – het Fotografiemuseum Amsterdam – zoekt Foam_Lab het experiment op en brengt het jongeren op een nieuwe manier in contact met fotografie. Jaron Korvinus is een van de exposanten tijdens de nieuwe tentoonstelling ‘Estafette’ daar (30 mei t/m 9 juli 2008). Daarin gaat een vijftal jonge eigenzinnige fotografen een visuele dialoog met elkaar aan. Om de beurt reageren Paulien Oltheten, Elza Jo, Corriette Schoenaerts, Anne de Vries en Jaron Korvinus op elkaars werk, als in een estafette. Elk van hen neemt het werk van de vorige fotograaf als uitgangspunt voor een nieuw werk.

 

080500_Jaron schets02_590.jpg

 

Jaron Korvinus: ‘Slow Down’

In Korvinus’ installatie ‘Slow Down’ bij Het Plafond komen zijn fascinaties voor kunstlicht en voor experimentele typografie samen.

Korvinus: “Mijn installatie ‘Slow Down’ is speciaal ontworpen voor de locatie van Het Plafond aan de Gedempte Zalmhaven. Dat is een plek aan de voet van de Erasmusbrug waar veel mensen langskomen: op weg van en naar hun werk, tijdens hun lunchpauze, of in hun vrije tijd op weg naar een van de uitgaansgelegenheden in de buurt. Haast en dagelijkse routine en sleur spelen bij deze passanten een grote rol. ‘Slow Down’ probeert die sleur te doorbreken door een boodschap te communiceren aan iedereen die langs loopt.

De installatie zal via grote, felgekleurde plakletters op de winkelruit vanuit Het Plafond naar de mensen op straat toe de tekst 'Slow Down' communiceren  Als je die boodschap ziet en begrijpt zul je hopelijk stil blijven staan en de tijd nemen om naar binnen te kijken - daar bevindt zich de tweede laag van de installatie. Je wordt dan beloond met een aanvullende typografische voorstelling op het plafond van de ruimte.
Die tweede voorstelling komt tot stand middels het licht van een projector. Dat kaatst via een grote spiegel die onder een hoek van 45 graden staat omhoog naar het plafond, dwars door een wolk van gekleurde propjes en flarden verfrommeld papier die boven die spiegel zweven. Ze worden door de projector aangelicht, en houden tegelijkertijd het licht daarvan gedeeltelijk tegen. Zo ontstaat op het plafond een tweede typografisch beeld uit licht en schaduw."

Korvinus’ installatie is tegelijkertijd heel transparant – je kunt precies zien wat het is en hoe het werkt – en tegelijkertijd magisch – ongrijpbaar, vluchtig en immaterieel. Tóch ontstaat een sterk beeld: vóór je, en op het plafond, schuin boven je. ‘Slow Down’, en verder? Kijk maar, er staat (niet) wat er staat! Daarna loop je wellicht héél anders verder…

© Guus Vreeburg / Het Plafond, Rotterdam; 080528

 

2007Korvinus_lichttekening 'Erasmusbrug'_590.jpg

 

Jaron Korvinus: biografie

1983                 geboren in Utrecht

1995-2001         middelbare school Werkplaats Kindergemeenschap, Bilthoven

2002-2008         studie BA Illustratie, met minor Grafisch ontwerpen; Willem de Kooning Academie,

 Rotterdam

nov 2003            groepstentoonstelling ‘…’; Holland Tunnel Gallery, New York City

jul 2006             publicatie in Art das Kunstmagazine en Art of Rebellion

nov 2006            genomineerd voor de WdKA-Maaskantprijs 2006

jan-jul 2007        stage bij ‘178 aardige ontwerpers’; Amsterdam

jan 2008            studeert af bij de BA Illustratie van de Willem de Kooning Academie in Rotterdam

jan-feb 2008       publicatie in Creatie

 start StudioSpaß, samen met grafisch ontwerper Daan Mens

mei 2008           geeft workshop 'Light Writing' tijdens het evenement 'Bring Your Own Camera'; 

                        FOAM, Amsterdam

 

Jaron Korvinus woont en werkt in Rotterdam

Meer informatie op zijn website en ook hier.

 

Jaron Korvinus bij Het Plafond: programma

7 juni 2008

            de installatie ‘Slow Down’ vanaf vandaag te zien bij Het Plafond.

30 mei t/m 9 juli 2008

            deelnemer aan de groepstentoonstelling ‘Estafette’, Foam_Lab Amsterdam

27 juni t/m 6 juli 2008

            afstudeerwerk van Jaron Korvinus te zien tijdens de eindexamententoonstelling van de

            Willem de Kooning Academie in LPII, de projectruimte in gebouw ‘Las Palmas’ op

            de Wilhelminapier

5 juli 2008, vanaf 21 uur

            Finissage van de installatie ‘Slow Down’ bij Het Plafond,

            de kunstenaar is daarbij aanwezig. U bent van harte welkom!

 2008Korvinus_Creatie_590.jpg